vrijdag 10 februari 2017

Het Nederlandse politieke stelsel draait door

5 vragen over de Tweede Kamerverkiezingen, vijf weken voor 15 maart

Vijf weken voor de verkiezingen, nu de campagne op stoom komt, geeft I&O opiniepeiler Peter Kanne zijn persoonlijke visie op de electorale strijd tot 15 maart.
Hij maakt een voorlopige balans op door vijf vragen op te werpen en te beantwoorden. Op basis van de I&O-peilingen en eerdere onderzoeken en ervaringen. 

1. Hoeveel kiezers zweven nog?
2. Normaal. Doen. Hoe moet dat?
3. Wordt het een tweestrijd tussen VVD en PVV?
4. Wie wordt de grootste op links?
5. Welke partij gaat de verkiezingen winnen?

Klik hier voor de blogs die afgelopen week werden gepubliceerd op de I&O-pagina van Binnenlands Bestuur.

Peter Kanne:
“Wat er aan het veranderen is, is dat de culturele dimensie (progressief versus conservatief) op dit moment dominanter is dan de sociaaleconomische (links-rechts) dimensie. Daarnaast schuift de PVV – in ieder geval in de beeldvorming – op naar links. Hiermee belandt de PVV in het linksonder kwadrant, het “links-conservatieve kwadrant”, waar zich zo’n 40 procent van de kiezers bevindt en waar eigenlijk geen partijpolitiek aanbod voor is. SP en PvdA zouden dit gat kunnen vullen, maar zijn daarvoor te progressief in de ogen van de links-conservatieve kiezers. Te internationaal georiënteerd, te multiculti, te veel begaan met de vluchtelingen die hun heil zoeken in ons land. En de PvdA is ook nog eens te pro-EU.

Eigenlijk lijkt het hele Nederlandse politieke stelsel een draai rechtsom te maken: D66 is opgeschoven van links-progressief naar rechts-progressief. De VVD maakt – in ieder geval in verkiezingstijd – een beweging richting rechts-conservatisme.  Waar zich ook het CDA – eveneens een voormalig internationaal georiënteerde partij – bevindt. De leemte die linksonder is ontstaan wordt handig gevuld door de PVV, met haar anti-immigratie, anti-EU en pro-verzorgingsstaat standpunten. Met dank aan Mark Rutte, die de PVV “linkser dan de SP” noemt.”

Klik hier voor het hele artikel.

I&O Research publiceert nog politieke peilingen op:

  • Woensdag 15 februari
  • Woensdag 1 maart
  • Woensdag 8 maart
  • Dinsdag 14 maart: slotpeiling 

Blijf op de hoogte van onze peilingen

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Peter Kanne, 06-31943707

Naam:
Email:
Onderwerp:
Bericht:
x