woensdag 14 februari 2018

Veiligheid belangrijkste thema bij gemeenteraadsverkiezingen

Eerder zagen we dat de lokale partijen bij de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart gezamenlijk de ‘grootste partij’ worden, gevolgd door CDA, VVD, D66, GroenLinks en PvdA. Kiezers houden bij hun stem op deze partijen vooral rekening met wat die partijen te bieden hebben op het gebied van veiligheid, criminaliteit en openbare orde. Dit is met 44 procent het belangrijkste thema bij de gemeenteraadsverkiezingen, als het aan de kiezers ligt. Vooral PVV-, VVD- en SGP-kiezers vinden dit belangrijk. Ook zorg is een belangrijk issue, vooral de zorg voor ouderen (27%). Dit vinden met name 50 Plus-, SP- en SGP-kiezers.

Inhoud en ideologie doorslaggevend
Kiezers gaan voor de inhoud: gemeentelijke (50%), landelijke standpunten (43%) en ideologie (42%) zijn de belangrijkste redenen om op een partij te stemmen. Een kwart zegt voor de partij te kiezen, omdat ze opkomt voor ‘mensen zoals ik’. Dit geldt vooral voor kiezers van 50 Plus (78%), SP (51%) en PVV (38%).

Verantwoording
Dit blijkt uit landelijk representatief onderzoek van I&O Research onder 3.576 Nederlanders van 18 jaar en ouder, uitgevoerd van 2 tot en met 6 februari 2018. De resultaten zijn gewogen op geslacht, leeftijd, opleiding, regio en stemgedrag bij de Tweede Kamerverkiezingen in 2017.


Het volledige rapport is hier te lezen.  

 

Media
Klik hier voor het artikel op de website van Binnenlands Bestuur.

Meer informatie

Nieuwsbrief
Op de hoogte blijven van de onderzoeken en ander nieuws van I&O Research?

Meld u aan voor de nieuwsbrief: info@ioresearch.nl

Overname uit deze publicatie is alleen toegestaan met expliciete vermelding van I&O Research als bron.

Naam:
Email:
Onderwerp:
Bericht:
x