zaterdag 7 februari 2015

Meerderheid coalitie en constructieve drie in Eerste Kamer onzeker

Het zal er om spannen of de coalitie van VVD en PvdA met haar constructieve gedoogpartners (de C3) een meerderheid in de Eerste Kamer houden. Vooralsnog halen VVD, PvdA, D66, ChristenUnie en SGP samen net geen meerderheid, maar er zijn nog veel onzekerheidsfactoren en er is nog anderhalve maand te gaan. Veel kiezers weten nog niet op wie zij gaan stemmen. Van degenen die het wel weten, laten ruim vier op de tien in hun stem meewegen of de coalitie wel of geen meerderheid haalt in de Eerste Kamer.

VVD zou in de I&O Research-peiling op dit moment de grootste partij worden bij de Provinciale Statenverkiezingen van 18 maart aanstaande. SP, D66, PVV, CDA en PvdA zitten daar kort achter. Ook voor de Tweede Kamer is de VVD de grootste partij in deze peiling.

Deze peiling laat een ruime meerderheid voor ‘rechts’ zien. Dat komt vooral doordat Kiezers stemmen op een partij die ze – gemiddeld – als rechtser inschatten dan ze zichzelf inschatten. Bijna alle partijen worden als rechtser gepercipieerd door hun kiezers dan deze kiezers zichzelf percipiëren. Dit geldt het sterkst voor 50 Plus, D66, PvdA en PVV.

Bij het overnemen van resultaten uit dit bericht altijd de bron I&O Research noemen.

Klik hier voor de gehele rapportage.

Klik hier voor de berichtgeving over deze peiling in de Volkskrant.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Peter Kanne, 06 31943707

Naam:
Email:
Onderwerp:
Bericht:
x