Dalende opkomst

De opkomst bij de gemeenteraadsverkiezingen neemt sinds de jaren negentig steeds verder af. In sommige gemeenten is de opkomst al onder de 50 procentgrens gezakt. Wat kunt u doen om deze trend te keren en inwoners te motiveren om naar de stembus te gaan?

Lokale peilingen

I&O Research brengt door lokale peilingen voor uw gemeente in beeld in hoeverre kiesgerechtigden van plan zijn te gaan stemmen, op welke partij dat is en wat de eventuele redenen zijn om niet naar de stembus te gaan.  

Met de uitkomsten krijgt u een scherp beeld van de mate waarin de verkiezingen leven onder de kiesgerechtigden. Door publiciteit te geven aan de uitkomsten van de peilingen wordt de interesse in de gemeenteraadsverkiezingen bovendien vergroot. Wij ondersteunen u daarin door middel van een aansprekende presentatie, bijvoorbeeld tijdens een persconferentie.

Waarom een politieke peiling van I&O Research?

Erkend peilbureau

We zijn een erkend peilbureau. Onze peilingen zijn opgenomen in de toonaangevende landelijke Peilingwijzer, waarover de NOS regelmatig publiceert.

Thuis in lokaal bestuur

We zijn uitstekend thuis in het lokaal bestuur. Veel gemeenten en rekenkamers kunnen wij tot onze klantenkring rekenen.

Eigen onderzoekspanel

We beschikken over een eigen omvangrijk access panel met een goede vertegenwoordiging in grotere gemeenten en we kunnen op eenvoudige wijze aanvullende respondenten werven in kleinere gemeenten. Het panel is ISO 26362-gecertificeerd, waarmee de kwaliteit van de dataverzameling is gewaarborgd.

Mixed-mode

Door de inzet van verschillende dataverzamelingsmethoden zorgen we voor representatieve uitkomsten, waarin alle bevolkingsgroepen goed zijn vertegenwoordigd. Specifiek kunt u denken aan jongeren en kiesgerechtigden met een migratieachtergrond.

Sterk in maatwerk

Wij leveren u een rapportage op maat, toegesneden op de situatie van uw gemeente. Met aantrekkelijk vormgegeven tabellen en grafieken, voorzien van een heldere toelichting. Ook kunt u een factsheet laten maken waarop de belangrijkste uitkomsten in één oogopslag zijn te zien.

Verdere duiding

We leveren u niet alleen uitkomsten, maar zorgen ook voor de duiding van de peiling en desgewenst presentatie ervan aan publiek en pers.

Omgang met data

Wij respecteren de privacy van de inwoners van uw gemeente en zorgen daarom voor een goede omgang met de data. I&O Research is in het bezit van onder meer ISO 27001 (informatiebeveiliging) en ISO 20252 (beheersing van het proces van marktonderzoek). Ook onderschrijven wij de richtlijnen van het Fair Data-keurmerk van de brancheorganisatie MOA.

Meer informatie

Wilt u meer weten? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Wij vertellen u graag over de mogelijkheden.

Peter Kanne

06-31943707
p.kanne@ioresearch.nl

Laurens Klein Kranenburg

Jaap Bouwmeester

burger, bestuur, veiligheid
020 308 48 20
j.bouwmeester@ioresearch.nl